Problem nietolerancji histaminy
Problem nietolerancji histaminy wynika z zaburzonej równowagi pomiędzy spożytą histaminą a zdolnością do jej rozłożenia. Histamina występuje naturalnie w produktach spożywczych – jest aminą biogenną. U zdrowych osób histamina może być szybko rozkładana przez oksydazy aminowe, podczas gdy osoby z zaburzoną aktywnością oksydazy aminowej są narażone na zatrucie histaminą.
Jak się objawia nietolerancja histaminy?
Histamina kojarzy nam się z alergią gdyż objawia się zazwyczaj reakcją skórną. Często po spożyciu nadmiaru produktów zawierających histaminę mamy objawy jej nietolerancji. Największe stężenia histaminy występują w płucach, skórze i przewodzie pokarmowym. Do typowych objawów nietolerancji histaminy możemy zaliczyć:
- zaczerwienienie i swędzenie skóry,
- wodnisty katar,
- tachykardia – przyspieszone bicie serca,
- ból głowy,
- kichanie,
- kaszel,
- łzawienie,
- biegunka,
- zgaga,
- suchość w jamie ustnej,
- nudności, wymioty,
- duszność,
- zaburzenia widzenia,
- omdlenia, wstrząs anafilaktyczny.
Produkty o wysokiej zawartości histaminy:
- ryby takie jak: makrela, śledź, sardele,
- sery żółte twarde, dojrzewające: cheddar, gouda, edam, blue cheese, ementaler,
- owoce morza,
- wino,
- szampan,
- wędliny dojrzewające,
- keczup.
Ale także:
- truskawki,
- czekolada,
- pomidory,
- szpinak,
- szparagi,
- ananas,
- orzechy włoskie,
- awokado,
- cytrusy,
- kakao.
Co ciekawe histamina jest stabilna w wysokich temperaturach, nie ulega rozkładowi podczas obróbki termicznej jak:
- gotowanie,
- smażenie
- sterylizacja w czasie produkcji konserw
Przy stężeniach histaminy >50 mg/kg pokarmu pojawiają się bóle głowy, zaczerwienienie skóry twarzy i szyi, wykwity skórne o charakterze pokrzywki, pieczenie ust.
Stężenia >200 mg/kg pokarmu są przyczyną zaburzeń oddychania, spadku ciśnienia tętniczego krwi.
Stężenia >1000 mg/kg pokarmu mogą prowadzić do zgonu.
Co może powodować nietolerancję histaminy?
- Niedobory witamin i związków mineralnych, B6, B9, B12, cynku, miedzi, witaminy C,
- Słaba praca DAO, MAO, MTHFR, HNMT,
- Nadmiar histaminy i histydyny w diecie,
- Infekcje (patogeny wytwarzają histaminę),
- Stan jelit (dysbiozy jelitowe, zespół jelita drażliwego, SIBO, choroba Leśniewskiego -Crohna),
- Przewlekły stres – podwyższone kortykoliberyny (CRH),
- Dominacja estrogenowa,
- Nadużywanie leków (antybiotyków, zobojętniających kwas solny w żołądku, NLPZ, antykoncepcyjnych),
- Alkohol i zanieczyszczenia wody i powietrza.
Co możesz zrobić jak zauważysz u siebie nietolerancję histaminy:
- Wyklucz produkty które zawierają histaminę, obserwuj siebie czy objawy ustępują,
- Popraw kwestię związaną ze stylem życia. Spędzaj więcej czasu na zewnątrz, na łonie natury. Znajdź ludzi o tej samej pasji, spędzaj miło wolny czas. Redukcja/praca ze stresem będzie kluczowa
- Sen – rytm dobowy,
- Zadbanie o środowisko domowe – pozbycie się kurzu, regularna wymiana pościeli.
Suplementy wspierające przy nietolerancji histaminy
- Enzym oksydazy diaminowej – DAO,
enzym DAO możemy wspomóc witaminą B6 i miedzią, - Witamina C – wspiera działanie enzymu DAO ale również ma właściwości antyalergicznie oraz przeciwzapalnie. Z kolei działają synergicznie z witaminą C, mają działanie antyalergiczne i przeciwzapalne również. Forma liposomalna jest najlepiej przyswajalna.
- Rutyna i Kwercetyna – wspomagają działanie witaminy C ale również mają działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne,
- Kwasy tłuszczowe omega 3 (EPA/DHA), – działanie przeciwzapalne,
- Fosfatydylocholina, CoQ10 – wspierają procesy metylacyjne (często niesprawne przy nietolerancji histaminy),
- Wsparcie jelit- indywidualne dobrana probiotykoterapia, odżywienie jelit – maślan sodu,
- Forskolina, EGCG, Reishi, Astragalus, Luteolina, Tulsi,
- Zadbaj o nawodnienie organizmu.
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony, zmusza do myślenia i refleksji. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂
Czy jest prawdą to co piszesz, czy wierzysz we wszystkie swoje słowa ? bo od tych wszystkich mądrości urosła mi już głowa 🙂